Fönsterputs tips - fläckfritt restultat

Hur får rena fönster som proffsen? Tidningspapper? En mormorsblanding med t-röd och ättika? Vad är egentligen sant och hur får man ett lika bra resultat som ett proffs?

Här kommer fönsterputs tips och tillvägagångssätt som hjälper dig får ett lika bra resultat som professionella fönsterputsare!

 

fönsterputs-tips

Fönsterputs tips 1: Förberedelser

Se till att plocka undan i fönstren, om de behövs ta ned gardiner så att du kan arbeta fritt.

Häll upp ca 5 liter vatten i en hink och häll i ca 5 cl diskmedel (fönsterputs tips: diskmedel är framtaget för att rengöra glas, det är alltså samma princip som fönsterputsning, dessutom ger det ett bra glid över fönstret).

Ta fram en gummiskrapa, tvättpäls, svamp eller disktrasa med uppsugningsförmåga och en och en glasduk (eller en kökshandduk i bomull).

 

Fönsterputs tips 2: Tvätta fönstret

Gå fram med din utrustning till fönstret och börja med att rengöra fönstret med tvättpälsen; doppa tvättpälsen i hinken, arbeta in diskmedlet i pälsen och krama hur vattnen så att det inte droppar (fönsterputs tips: inte för lite vatten i pälsen men inte heller för mycket så att det droppar över allt).

Börja tvätta fönsterytan i olika riktningar, stöter du på fläckar som inte går bort så finns det en extra grov yta på änden av tvättpälsen, håll tvättpälsen som en hammare och gnugga bort fläcken med den grova ytan.

Se till att all smuts är borta från fönstret och att det hålls blött inför nästa steg. Anledningen till att det blir sträck eller flammigt är för att vattnen har torkat innan nästa steg.

 

Fönsterputs tips 3: Gummiskrapan

Se till att fönstret är tvättat och blött (en lagom hinna med vatten), skulle vattnen torka kan du helt enkelt bara blöta ner det med tvättpälsen igen och gör följande:

Ta din svamp eller disktrasa och dra med ett finger på glasets vänstra sida uppifrån och ned, så att du skapar en ca 1 cm torr yta längs den vänstra sidan.

Ta fram din gummiskrapa och sätt den mot glaset, med gummiskrapans rygg mot fönsterkarmen, applicera ett jämnt tryck dra från dra skrapan från vänster till höger över glaset i en stabil rörelse. Upprepa detta en skraplängd nedanför (fönsterputs tips: ha viss överlappning på varje drag) till du dragit skrapan över hela fönstret.

Principen med att göra detta horisontalt istället för vertikalt är att vattnet då följer gravitationen nedåt och du förhindrar att det blir fula streck över fönstret efter varje drag.

 

Fönsterputs tips 4: Detaljering

Nu är fönstret rent och fint men smutsvatten har lämnats kvar i kanterna och på runt om fönstret, ta nu din svamp eller med disktrasa (fönsterputs tips: en trasa har bättre uppsugningsförmåga om den är fuktig) och torka upp vatten som droppat på karmen (ej på glaset) och fönsterbrädan. 

Ta nu din torra glasduk (eller kökshandduk i bomull) och vira den runt ditt pekfinger och dra längs med glasets kanter (det brukar vara ca 1 cm oputsad yta) runt om fönstret.

Nu är det bara att upprepa steg 2 till 4 på alla hemmets fönster, lycka till!

 

Behöver du ny utrustning?

Beställ det kompletta kitet som innehållar ALLT DU BEHÖVER för att få ett perfekt resultat.

 

fönsterputs tips

Professionellt fönsterputs-kit

Just nu endast 699 kr!

Beställ det kompletta fönsterputs-kitet, allt du behöver för ett proffsigt resultat.

  • Fönsterputshink med hylla för tvättpäls och praktisk hängare för gummiskrapa.
  • Professionell gummiskrapa med silikongummi för sträckfritt resultat!
  • Tvättpäls med microfiber som får bort till och med den grövsta smutsen.
  • Livslång hållbarhet
  • Klickskrapa för färg eller limrester
  • Miljömärkt fönsterputsåpa för bättre glid och resultat
  • Glasduk för detaljering (funkar även perfekt för fingeravtryck!)

Leverans hela Sverige  |  Skickas inom 24 timmar